Любопитни факти за 5 сорта грозде

сортове грозде любопитни факти

През изминалата година споделяхме с Вас любопитни факти за някои сортове, от които правим по-голяма част от нашите вина. Някои от тях добре познати, други не толкова, но винаги има какво още да се каже за тях. А най-добрият начин да ги опознаете е като им се насладите.

Верментино

Верментино е ароматен сорт грозде, от който се произвеждат висококачествени свежи бели вина в близост до крайбрежните райони на Северна Италия, Южна Франция и на островите Корсика и Сардиния. Сортът е познат още от 13 век, но е със спорен произход. Смятан дълго време за испански сорт, в последните години Италия, вторият по големина производител на вино от сорта Верментино, се посочва за негов роден дом. Италия е.

Типичните аромати на виното са лайм, грейпфрут, а в по-топъл климат доминират по-тропическите като ананас и манго. Вината са със свежи киселини, покантност и лека соленоватост поради факта, че лозята са предимно в крайбрежните райони. В Тоскана вината са свежи и минералени, в Лигурия по-плодови, а в Сардиния по-плътни и с тревисти нотки.

Не е изненада, че сорт, който се отглежда предимно по крайбрежието, се съчетава добре с морски дарове, риба на скара от всякакъв вид, бели меса, зеленчуци, вегетариански кус кус и паста с песто.

В България също се отглежда Верментино, както в централна Тракия, така и в Мелнишкия край. Поморийският край се оказва изключително подходящ за отглеждане на сорта, а виното ни Верментино Early Birds получено още от първото плододаване на лозята, обещава впечатляващи резултати и за в бъдеще.

Гренаш блан

Гренаш блан е бял сорт грозде с произход северна Испания и е широко разпространен както в страни от Стария свят, така и от Новия. Най-често е свързван с Франция и по-конкретно с Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône и Languedoc-Roussillon, където е позволено да влиза в купажи с всички сортове, които се отглеждат там, без значение бели или червени. Генетично Гренаш блан е цветна мутация на Гренаш ноар – неговият по-известен „близнак“, с който споделят идентичен ДНК профил.

Сортът е познат под различни имена: Garnacha Blanca в Испания и Garnatxa Blanca в Каталуния, както и White Grenache (бял Гренаш). Освен че се представя блестящо като чисто сортово вино, Гренаш блан е и добър отборен играч и прави вината още по-впечатляващи, особено когато си партнира с Русан и Марсан, както и с Верментино. Потенциалът на стареене на виното в бутилка е от 1 до 5 години.

Вината от сорта се характеризират с плътно тяло, ниски киселини, висок алкохол, цитрусови аромати, билки и фин минерален финал. Сред плодовите доминират праскова, кайсия, личи, зелена ябълка и лайм, а от билковите-анасон, индийско орехче и копър. При бариковите вина се откриват печена ябълка, бриош и сметана.

Гренаш Блан добре се съчетава с широка гама богати и ароматни ястия, благодарение на пикантните си нотки и плътно тяло – от задушени ребра и пикантно агнешко до пилешко и скариди. Зеленчуковите ястия също са добър акомпанимент към виното, така както и меки сирена като Бри и Камембер, а по-твърдите като Комте и Грюйер му пасват идеално. Поради високия му алкохол е добре да се избягват прекалено люти храни.

България също е на картата на разпространението на този бял сорт, а ето че ние имахме удоволствието да се срещнем с него още от първата му година на плододаване.

Купажирахме го с Верментино – Гренаш блан х Верментино SoulmateS, за да получим вино с лимоненожълт цвят с нежни зеленикави оттенъци, цветисти аромати и плодови нотки на зелена ябълка, бяла череша и ананас. Тялото му е плътно и гладко, с подчертана минералност, свежест и финал на кора от бял грейпфрут.

Сира

Сирата е сорт, най-често асоцииран със Северна Рона, където се получават плътни вина със страхотен потенциал за отлежаване поне 10 г. Именно във Франция, в апелацията Cote-Rotie, сортът е купажиран с белия Вионие, като неговото участие рядко надвишава 15%. Комбинацията между двата сорта е толкова успешна, че и региони от Новия свят като Калифорния и Австралия започват да я правят.

GSM – освен възприетата абревиатура за мобилни комуникации, тези 3 букви върху бутилка вино ни подсказват, че сортовете в купажа са Гренаш, Сира и Мурведър, а такива блендове правят в Chateauneuf-du-Pape, Австралия, Калифорния и други региони.

Един сорт с 2 имена, но различна персоналност: Името на сорта в Австралия е Шираз, но специфичният климат и клоновете, които са засадени дават по-мощни вина, с по-мармаладени тонове на виното, често напомнящи за канела, ягоди и боровинки. Често това не са вина, способни за отлежаване, а за по-бърза консумация. Френската Сира е по-подправкова, с по-меко тяло, землисти тонове и черен пипер. 2 имена- два стила, два свята – Стар и Нов свят.

Petite Syrah (Птит Сира) носи името на един от родителите си, но е съвсем различен сорт и не трябва да се бърка със Сирата. Той е кръстоска между Сира и Пелурсин.

Има спорове за произхода на този сорт – Франция или Иран, но е факт, че в днешно време от Сира има забележителни вина в много страни и региони, като България не прави изключение. В нашето портфолио ще откриете чистосортовото Сира SoulmateS, купажното Сира х Мерло Picky Magpie, както розе в купаж с Гренаш.

Купажните вина от сортовете Гренаш и Сира се произвеждат от столетия, а едни от най-известните региони, където се произвеждат купажни червени вина от двата сорта са южно по Долината на Рона, Приорат в Испания, Бароса Валей и Макларън Вейл в Австралия, Калифорния и Вашингтон в САЩ и Стеленбош в Южна Африка.

В розовите вина от Гренаш се откриват аромати на ягода, малина, диня и сладки червени плодове. От Сирата се очакват аромати на бял пипер, люспи от червен пипер, сушено месо и черешови аромати, плътна структура и кора от лайм.

Разбира се, всичко това зависи от региона, избрания технологичен прийом и съотношението на вината в купажа. Ние избрахме да съчетаем розовите представители на тези два сорта в едно вино – Гренаш и Сира Розе SOULMATEs, като СРОДНИ ДУШИ, които се допълват, за да създадат едно хармонично и свежо розе за летните месеци.

Каберне совиньон

Несъмнено Каберне совиньон е един от най-познатите и засаждани сортове в света. Получен е чрез кръстосването на Каберне фран и Совиньон блан и често се среща както чисто сортов, така и в купажи с Мерло и Каберне фран. Получават се добре обагрени вина, с плътно тяло, изразени танини и обича дъба.

Ето няколко факта, които не са толкова известни за този сорт:

Има Бяло Каберне, по-известно като Cygne Blanc и е кръстоска между Каберне совиньон и неизвестен хибриден сорт. Открит е в Западна Австралия през 1989 г. и е регистриран като Cabernet Cygne Blanc през 1999. Превежда се „Бял лебед“ е обявен за първия истински австралийски сорт.

Кабернето е полезно за здравето. Проучвания на Федерацията на американските дружества за експериментална биология доказват, че съдържанието на ресвератрол намаляват рисковите фактори за Алцхаймер и че консумацията на Каберне совиньон намалява нивата на амилоидните бета пептиди, които атакуват мозъчните клетки при тази болест. Нашата доза здраве е затворена в бутилка Каберне совиньон Early Birds

От 2010 г. Каберне совиньон чества своя празник, а денят е четвъртъкът преди Деня на труда в САЩ. През 2022 това е 1-ви септември.

Совиньон блан, но не бяло, а розово

Не, не е грешка. Сортът наистина е белият Совиньон блан, а цветът на виното е розов. А за да придобие този красив нежен цвят, повече комплексност в аромата и вкуса, предизвикателните винари го купажират с розе от червен сорт. Важно е да се отбележи, че купажирането на двата сорта става на етап гроздов сок, а не на готови вина. Най-често използваните сортове са Каберне Совиньон, Мерло, Гренаш и Пино ноар.

Концепцията е сравнително нова, но придобива все по-голяма популярност в страните от Новия свят. В Нова Зеландия добри престижни представители на розови вина от Совиньон блан имат Southbank Estate в Marborough и Peter Yealand в Hawke’s Bay. В Чили и Южна Африка също има страхотни примери, които могат да се опитат и на българския пазар.

Пленени от един новозеландски розов Совиньон, през 2018 г. нашите винари също решиха да експериментират с Розе Совиньон блан, чиято актуална реколта е 2020, е направено от 90% Совиньон блан от собствените ни лозя, а останалите 10% заемат розе от Каберне совиньон. Поради различията в периода на зреене, задържахме избистрения гроздов сок на Совиньон блана при ниска температура, за да изчака розовия сок от червеното грозде и впоследствие да ферментират заедно. Като „сродни души“.

Полученото вино е комплексно, интригуващо, носещо елегантността, ароматите и свежестта на Совиньон блана и плодовия вкусов характер и финал на Каберне совиньона.

Прочетете още за Шардонето и различните му лица

В края на 2021 г. Ви пожелаваме една по-здрава и успешна нова година!