Поморие освен морето – вино и история

поморие гробница

Град Поморие е прекрасна дестинация за туризъм не само през летния сезон, а целогодишно. Свързван предимно с морските почивки, градът и историята му често остават непознати за туристите. Ето защо Ви приканваме да го опознаете, а пролетта е идеален сезон да се насладите на ПОМОРИЕ ОСВЕН МОРЕТО. През зимния сезон голяма част от туристическите обекти са затворени или трудно достъпни, но традиционно след празника на Поморие – Гергьовден, те вече са с отворени врати.

АРХИТЕКТУРЕН РЕЗЕРВАТ „СТАРИТЕ ПОМОРИЙСКИ КЪЩИ“

Резерватът се намира в източния край на старата част от Поморие, в непосредствена близост до морето.  Включва 10 къщи строени през ХІХ в., с типична възрожденска архитектура, поради което те са обявени за паметник на културата.

Разхождайки се из калдъръмените улички на резервата, туристите могат да видят типичната поморийска къща, която е на два етажа – каменно приземие и паянтов етаж. Горният етаж е облицован с дъсчена обшивка от борови дъски и букови цепеници върху тях, които спират проникването на влагата до сградата.

Високото приземие е изградено от камък, като в него се помещавали кухненските и стопански помещения и складовете.

Най-често се е ползвало за склад на вино, за сушене на риба и рибарски мрежи, а широките порти са позволявали достъп на кола, на която се е товарила стоката.

Дървена стълба отвежда в салона на втория етаж, а около него са наредени стаи или салонни ниши. Всяко помещение е имало строго определени функции, а в богатите поморийски къщи салоните и стаите са имали художествена украса по таваните и стените.

Къщите в резервата са частна собственост и са недостъпни за туристи. В Исторически музей Поморие има експозиция, пресъздаваща точната подредба на анхиалския дом. Там посетителите могат да научат повече за бита на местните хора в миналото.

поморие

Източник на снимките: bulgariatravel.org

АНТИЧНА КУПОЛНА ГРОБНИЦА КРАЙ ПОМОРИЕ

Античната куполна гробница на Поморие се намира западно от града, близо до пътя Поморие – Бургас. Този уникален паметник съчетава в себе си римска строителна техника с тракийска традиция и датира от II – IV в. сл. Хр. Смята се, че тя е служила за хероон (мавзолей) на богата анхиалска фамилия, в който са се извършвали религиозни езически ритуали.

Мавзолеят се състои от две преддверия, дромос(коридор) и централна камера.

Камерата представлява полуцилиндричен пръстен с централна куха колона, носеща свода, която се разширява нагоре като гъба и се слива с кръглата стена на залата. От вътрешната стена на кухата колона е имало вита каменна стълба, която е отвеждала на повърхността на могилата. Могилата е известна на местното население като „КУХАТА МОГИЛА“.

По околовръстната стена на гробницата има пет ниши, в които са били поставяни урните на покойниците. Предполага се, че стените са били изрисувани, но днес посетителите могат да видят само следи от тъмно зелена мазилка.

Макар и достъпът до могилата да е органичен за туристи през зимата, с предварителна уговорка тя може да бъде посетена. По време на Гергьовден, който е и патронен празник на Поморие, гробницата отваря врати дори и през уикенда и може от рано да планирате пролетно бягство до морето.

А след разходката из забележителностите на града Ви очакваме във винарска изба Страцин, за да опознаете и съвременното винопроизводство и да дегустирате забележителни вина от региона.

поморие гробница

Снимка: Исторически музей Поморие

МУЗЕЙ НА СОЛТА

Поморийският регион не е привлекателен само през летните месеци и си заслужава да го опознаете на спокойствие, дори и през зимните такива, а слънцето в последните дни щедро Ви приканва за това. Районът е богат на забележителности, за които рядко на туриста му остава време да посети, привлечен от красивите плажове през лятото.

Единственият в България и в цяла Източна Европа музей, специализиран за производство на сол чрез слънчево изпарение на морска вода, се намира в Поморие, в района на Стария град, на тясна ивица между Поморийско езеро и солниците. Всъщност музеят представя древната анхиалска технология за производство на морска сол, а според историци добивът на сол в региона датира още преди създаването на града (около V в. пр. Хр.).

Туристите имат възможността да се запознаят с различните технологични операции, да разберат тайните на солодобива директно от соларите и да се потопят в автентичната атмосфера на миналото в експозиционната зала. Там, благодарение на фотоколекцията от началото на миналия век, стари топографски карти и изложените макети и автентични соларски съоръжения, всеки може да проследи развитието на солодобива в района.

Музеят, със своите 20 дка действащи солници са включени в 1ОО – те национални туристически обекта. Грабвайте книжките с печати и планирайте зимна разходка до Поморие.

поморие музей

Снимка: Исторически Музей Поморие

ЯВОРОВИ СКАЛИ

Прекрасно местенце в града за разходки и почивка. Паметникът на Яворов е издигнат на мястото, на което той е идвам често и е прекарвал часове в размисъл. През 1899 г. Яворов  работи в пощата на Анхиало и е живее в малка дървена къща, в която днес е запазена музейна изложба с него вещи. Всяка година август месец тук се провеждат Яворови дни, посветени на поезията.

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПОМОРИЕ

Исторически Музей Поморие,  съхранява експонати от археологическото, историческо, фотографско, етнографско и художествено наследство на град Поморие. Сградата на музея е паметник на културата, построена в периода на последните две десетилетия на XIX век, където първоначално се помещавало гръцко девическо училище.

Изключително интересна изложба, посветена на лозарството и виноделието, разказва историята на тези характерни за региона поминъци.

ВИНЕН ТУРИЗЪМ

И от историята на региона към съвременното винопроизводство. Винарска изба Страцин се намира на 30 км от Поморие и е отворена за всички любители на виното.

Разходката из избата, водена от един от собствениците ще ви запознае с основните етапи във винопроизводството, от отглеждането на собствените ни лозя в региона, до отварянето на бутилка в дегустационната ни зала или на припек на панорамната тераса. Там ще ви разкажем за нашата философия, нашия подход, за сериите ни вина, сортовете, тероара, докато се наслаждавате на вината, комбинирани с месни млечни и месни деликатеси. Един прекрасен завършек на деня.

Обадете се, за да ви очакваме: + 359 885 510 620 или се свържете с нас на е-мейл: office@stratsinwinery.bg

Опознайте Поморие в един спокоен период или планирайте отрано своето пролетно-лятно приключение!

винени дегустации поморие