Как да съхраняваме правилно виното по време на стареене

съхранение вино

Вероятно по време на коледните и новогодишни празници, а и Трифон Зарезан много вина са се разменили като подаръци, но голяма част от тях няма да бъдат отворени, а от правилното им съхранение ще зависи дали ще им се насладите подобаващо на по-късен етап.

Условията на съхранение са няколко и всеки един параметър е от значение.

Температурата на съхранение

Съхранението на виното при оптимална температура е необходимо, за да се гарантира, че вкусът и балансът му няма да се променят, че то няма да старее преждевременно или да се влоши качеството му поради лоши условия на съхранение.

При по-продължително съхранение виното трябва да се съхранява при температури между 10-15⁰С и никога не трябва да оставяте температурата да надвишава 24⁰ С. Колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо се развива виното, дори може да придобие нетипични аромати на сварени плодове и сготвено. Много ниските температури също са опасни, тъй като виното може да образува тартаратни кристали, особено, ако не е стабилизирано, дори да замръзне. Всички големи температурни промени влияят отрицателно на виното.

При кратко съхранение можете да пазите вината при температури, които са близки до температурите на сервиране на тези вина. А и така сте винаги подготвени за неочаквани гости.

Влажността

влажност съхранение виноРедом с температурата в помещение, в което съхраняваме бутилките вина, трябва да се поддържа и една константна влажност между 70 и 80%. Тази влажност не позволява на корковите тапи да загубят своята еластичност, да изсъхнат и да пропуснат повече кислород, който може да окисли виното. За това спомага и легналото положение на бутилката. Прекалено високата влажност от своя страна може да бъде предпоставка за образуване на мухъл, който би повредил предимно етикетите на бутилките дотолкова, че да не може да бъде разпознато виното след време. От друга страна мухълът загрозява помещението, появява се странична миризма, която със сигурност не е приятна нито за туристите на винарските изби, нито за частните колекционери.

Нашата енотека, в която съхраняваме бутилирани вина, се намира под земята, под винарската изба. Място, което ни помага по-лесно да поддържаме подходящи температура и влажност на въздуха. През топлите и сухи летни месеци ги контролираме с помощта на климатици и овлажняване на въздуха, но през зимата климатичните условия и подземното разположение на енотеката са в наша полза и не е необходима нашата намеса.

Грижливо, обаче, се намесваме в температурата в дегустационната ни зала, в която посрещаме винените любители след обиколка на избата. А тя в момента е топла, уютна, осветена от естествената слънчева светлина и Ви приканва да опознаете вината ни в собствения им дом.

Позиция на бутилката и покой

бутилки виноБутилките се съхраняват в легнало положение. В тази позиция корковата тапата остава влажна, което е изключително важно за по-дългото съхранение на виното. Така се избягва изсъхването й, загубата на еластичност, навлизането на кислород и окисление на виното, което от своя страна е необратим процес и води до големи разочарования.

Това не важи за вината, затворени с винтова капачка. Те могат да бъдат съхранявани прави, но легналата позицията е подходяща за оптимално използване на пространството и по-лесен достъп.

Покоят на виното е важен по-скоро за по-стари реколти и вина, при които е възможна поява на утайка. Препоръчва се избягването на вибрации, както и често местене на бутилката. Вибрациите могат да нарушат утайката и деликатния процес по благоприятното отлежаване на виното в бутилката.

Слънчева светлина, цвят на бутилките и странична миризма

Освен поддържане на температура и влага, светлината в помещението, в което се съхраняват вина също трябва да бъде контролирана.

Всъщност слънчевата светлина не е приятел на виното. UV лъчите му влияят негативно и ускоряват неговото развитие.

Различните цветове на бутилките предпазват виното от слънчевите лъчи по различен начин. Светлите и прозрачни бутилки практически не предлагат никаква защита, зелените, които са и най-масови – умерена такава, а кафявите почти пълна защита от UV лъчи.

Колкото по-тъмни са бутилката и помещението, толкова по-добре.

Флуоресцентните лампи също произвеждат UV лъчи, които могат да повлияят по-силно на етикета, отколкото на виното.

Освен това топлината, която излъчват осветителните тела, особено при по-продължителна употреба, могат да повишат температурата в помещението.

дегустация на вино

Завършваме с добрата вентилация и липсата на източници на странична миризма. Виното диша през корка и всяка остра миризма може да го промени в негативен план. Вентилацията е добро решение, но не е достатъчна. Просто уважавайте виното, което сте си закупили с цел да запазите за по-дълго време и му осигурете спокойствие, прохлада, влага, тъмнина и пазете от остра миризма.

Не всяко старо вино е добро! Зависи от произхода му, дали е направено да става по-добро с времето и как е съхранявано през годините. Всъщност именно това е най-често задаваният въпрос при дегустация в нашата дегустационна зала: “Колко дълго може да старее това вино?”. Отговорът на този и още много други въпроси, съчетано с приятно изживяване в избата и дегустации можете да откриете целогодишно при нас. А ние ще се радваме да ги споделим с Вас.

Разгледайте нашите дегустационни пакети и резервирайте своето посещение на тел: 0885 510 620 или на е-мейл: office@stratsinwinery.bg

Очакваме Ви!