Аериране vs декантиране

Аериране vs декантиране

Често винените любители се чудят дали дадено вино трябва да бъде отворено известно време преди неговото консумиране, дали да бъде аерирано или декантирано, или всичко това едновременно. Тази тема е изключително дискусионна сред винените специалисти. Някои отричат аерирането и декантирането, като препоръчват тези техники да бъдат прилагани само на вина с лек дефект и редуктивни тонове, а други твърдят, че насищането с кислород ще повлияе положително на голяма част вина.

Преди да разгледаме разликите и общото между аерирането и декантирането, ще изложим и нашата позиция. Бъдете търпеливи и дайте шанс на всяко вино, което ви се поднася. Направете си експеримент с някое вино: оставете част от него в чашата и проследете развитието на ароматите. Друга част от виното аерирайте (с аератор или с декантер), а ако има утайка, предварително декантирайте. Така сами можете да прецените дали тези техники повлияват добре на виното и да решите как да поднесете останала част от бутилката.

Каква всъщност е разликата между декантиране и аериране?

Аерирането с аератор е насищане на виното с кислород, за да предизвика бърза промяна на ароматите и вкуса. Обогатяването на виното с кислород чрез аератор позволява “проветряване” на виното, разкриване на аромати и вкус, омекотяване на танините и усещането за киселинност и като цяло по-приятно усещане в устата.

Много често ароматите на младите вина са подтиснати и “затворени”. Понякога се усеща лека редукция, която след няколко завъртания в чашата изчезва. Но много често консуматорът е критичен и след първото усещане, което го смущава, не дава втори шанс на виното.

В такива случаи малките аератори, които са идеално средство за домашно ползване (а и не само), могат да бъдат полезни, тъй като са компактни и позволяват директно наливане на виното в чашата, минавайки преди това през аератора. Може да очаквате и добри резултати и от по-плътните и танинови вина, но бъдете внимателни с по-елегантните като Пино ноар и Гаме. Аерирането може да бъде прекалено агресивно за тях.

Преди всичко първо опитайте виното без аериране. Ако нещо ви смущава – аерирайте и сравнете.

Има много видове аератори, които са подходящо допълнение за подарък към хубава бутилка вино за празниците.

Декантирането от своя страна е отделяне на бистрото вино от образувалата се с времето утайка в бутилката. Декантирането само по себе си обогатява виното с кислород, но много по-нежно от аерирането.

По-старите реколти, както и вина, които не са били стабилизирани, могат да получат благородна утайка на дъното. Тя може да размъти виното, но и усещането ѝ в устата не е приятно. Ето защо се препоръчва декантиране в декантер.

Оставете виното да престои изправено за няколко часа. Отворете внимателно бутилката, без да я разклащате и излейте бавно в съд, докато наблюдавате бистротата на виното с помощта на свещ/камера на мобилен телефон, поставени под гърлото на бутилката. Налейте бавно и внимателно, за да сте сигурни, че утайката ще остане в бутилката и няма да премине в декантера. Когато започнете да виждате следи от фини утайки, спрете да наливате! След декантирането можете да аерирате виното, разклащайки го в декантера.

Можете да използвате декантера или гарафата и само за аериране, ако виното няма утайка. Просто изсипете бутилката по-енергично и разклатете пълния съд.

Не всяко вино изисква аериране и/или декантиране, но някои вина наистина могат да се подобрят с тези техники, особено тези, в които редуктивния тон се усеща значително.  За стари или особено деликатни вина този процес може да бъде твърде агресивен и плодовият характер може да бъде загубен, а дори и бързо да се срине аромата.

Все по-рядко се срещат по-стари вина актуална реколта, а енотечните са скъпи, за да си позволим прекалено много експерименти с тях.

Актуалната реколта на Мерло Soulmates от собствените ни лозя е 2017 г. и вече 2 години отлежава в бутилката, след като е съзрявало 12 месеца във френски дъбови бъчви. Ароматът на виното все още напомня за добре узряло грозде със своя запазен плодов профил, череши и малини, сладко от червени плодове. Бъчвата му е предала нежен опушен тон, ванилия, канела, сладки подправки, а отлежаването в бутилката допринася за тютюна и леката кожа, сушените листа, ореха и обема на виното. Танините са кадифени, а киселинността е все още свежа. Вино, което се разгръща в чашата, а това развитие си заслужава да бъде проследено.

По случай наближаващите коледни и новогодишни празници, именни дни и като цяло хубавите поводи за наздравици, решихме да подарим по една бутилка от това вино на всеки закупил 5 бутилки от него. Купувате 5 бутилки, а се радвате на 6 и то с безплатна доставка до посочен от Вас адрес.

Насладете се и споделете Вашето мнение.