Шардонето и различните му лица

шардонето

Шардонето е не само един от най-широко разпространените сортове винено грозде в света, но и най-популярния. Колкото обичан от едни, толкова и пренебрегван от други, които твърдят, че са “уморени” от сорта. Нима са опитвали толкова различни шардонета от всички региони на света, със своите тероарни различния и богатство на стилове, каквото никое друго бяло вино не може да предложи?

Сортът се среща във всеки винен регион по света, което се дължи отчасти на адаптивността му към различни почти и климат, но и поради широката му популярност.

В зависимост от региона, в който се отглежда, Шардонето има широк спектър от аромати. В Шардоне, отглеждано в много топли винарски региони, се появяват тропически плодови аромати на ананас, манго или папая и вината са с мека киселинност, докато в Шардоне, отглеждано в прохладни райони доминират ароматите на ябълки, круши, праскови и цитруси и вината са с по-високи киселини.
Чарът на този сорт е, че може да бъде представен в различни стилове, което зависи по-скоро от технологията, избрана от енолога в избата, отколкото от характера на самото грозде. Много често в портфолиото на един винопроизводител могат да се открият различни стилове вина от сорта. Дали от експериментаторски подход или за да задоволи различните вкусове на консуматорите, все пак блазнещо е да се опитат всички му стилове, за да опознаем различните лица на виното най-добре.

Стилове

Ако не харесвате нотките на дъб и ванилия във вината и искате да усетите типично сортовите аромати на гроздето, отглеждано в дадения район, свежите Шардонета, които не са отлежавали в бъчви са вашите вина. Забележителен пример на световната винена сцена са вината от Шабли, Маконе и Западна Австралия.

Нашият представител в този стил е Шардоне Early Birds, а актуалната реколта е 2018. Лозята ни са млади, на 800 м от морския бряг в Поморие и всяка година ни разкриват все повече от потенциала си, а именно че дори и без отлежаване в бъчва, виното се развива прекрасно в бутилка и запазва своята свежест, плодов характер и соленоватост.
Клоновете, които сме засадили са 95 и 96 и са предпочитани за създаване на висококачествени бели вина от сорта.
Какво да очаквате от бутилка Шардоне Early Birds: Свежо вино, с цветисти аромати, плодов характер на зелена ябълка и нектарина, средно и сочно тяло.

Вината, отлежавали в дъбови бъчви, имат съвсем различен характер и тук всичко зависи от подписа на енолога. В зависимост от бъчвата (нова или второ или трето зареждане) продължителността на съзряване в барика, степента на изпичане на дървесината, отлежаването върху утайките и дали виното е било 100% в контакт с дъб, профилът на виното може да бъде много различен.
При много от тези вина протича контролирана малолактична ферментация след приключване на алкохолната, при която ябълчната киселина се превръща в млечна. Виното става по-мазно, с леки сметанови нюанси и по-обло на вкус. Отлежаването върху утайките и батонажът още повече обогатяват плътността и вкуса на виното, а в комбинация с ароматите, които е екстрахирало от дъбовата дървесина на опушено, препечена коричка хляб, ванилия, кокос, ядки, канела и други, се получава истински елексир и съвсем различен стил вино.

Подходихме експериментаторски, както към виното, така и към вкуса на нашите клиенти и създадохме 2 различни Шардоне.

Шардоне SoulmateS е отлежавало 11 месеца в 70% френски и 30% американски бъчви. С протекла малолактична ферментация и отлежало вече 2 година в бутилка, виното е с красив златист цвят, комплексен аромат на кокос, сметана, ванилия и цитруси. Тялото е обло, с дълъг финал и послевкус на ядка и плодове.

С по-леко отлежаване във френски дъбови бъчви за 2 месеца, през 2018 решихме да създадем Шардоне Picky Magpie. При него са съчетани плодовите сортови аромати, а дъбът е леко загатнат и добре интегриран, допълвайки ароматичния профил със сладки подправки и ванилия.

Ако обичате пенливи вина BLANC DE BLANCS, почти е сигурно, че пиете Шардоне. Blanc de Blancs Champagne е пенливо вино, направено от бяло грозде Шардоне, докато стандартното Шампанско е бленд от Пино Ноар, Пино Мюние и Шардоне
Освен, че имат различен ароматичен и вкусов профил, различните стилове Шардонета се комбинират и с различни храни, а нашият съвет е да комбинирате местни вина с местна храна.
Дори и да не сте любител на сорта, нашият съвет е да опитвате всички вина, които Ви се поднасят, защото не се знае дали следващото вино няма да ви изненада приятно.

Ако сме предизвикали интереса Ви и искате да се насладите на трите ни различни шардонета, можете да се възползвате от промоционалната цена на пакета от 6 бутилки Шардоне, по 2 бутилки от всеки бранд.